Cukiernia Staropolska tworzy markę czekolad handmade – chocolu

Cukiernia Staropolska tworzy markę czekolad handmade – chocolu
19 października 2020 djsidor

Łączenie tradycyjnych, rodzinnych receptur z nowoczesną technologią to specjalność Cukierni Staropolskiej, która działa w Lublinie od 1997 r. Bogata oferta wyrobów tworzonych z pasją i miłością do tradycji została właśnie poszerzona o oryginalne, ręcznie robione czekolady.

Stworzenie manufaktury czekolad było pracochłonnym i długotrwałym procesem – mówi Tomasz Machoń, cukiernik i właściciel chocolu. Ręcznie robione czekolady charakteryzują się wyjątkową delikatnością, idealną konsystencją i znakomitym wykończeniem oraz finezją smaków. Niezastąpiona precyzja ludzkich rąk, cierpliwość i czas potrafią wydobyć z czekolady najbardziej wyjątkowe i niepowtarzalne walory smakowe. Efekt całego procesu można poczuć w każdym kawałku czekolady.

Proces tworzenia czekolady składa się z kilku etapów, ale najważniejsze z nich to odpowiedni dobór wysokiej jakości składników, konszowanie i temperowanie. Podstawą idealnej czekolady marki chocolu jest selekcja docenianych przez cukierników kuwertur czekolady z wysokiej jakości ziaren kakaowca pochodzących z Ameryki Południowej i Afryki. Odpowiednia baza udoskonalona wyjątkowymi dodatkami poddawana jest procesowi długotrwałego wyrabiania i uszlachetniania, by wydobyć z niej najlepszą konsystencję, aromat i smak. Konszowanie może trwać nawet 3 doby! Potem następuje proces temperowania, czyli naprzemiennego podgrzewania i schładzania masy czekoladowej w ściśle określonych temperaturach. Dzięki temu, czekolada staje się stabilna, lśniąca i nie topi się szybko w dłoni. Po wytemperowaniu czekolady, jest ona przelewana do form, na których dodawane są dodatki dobrane dla każdego produktu marki chocolu. Wystudzone tabliczki trafiają do oryginalnych opakowań, w których dostarczane są do rąk Klientów.

W ofercie manufaktury czekolad chocolu każdy miłośnik słodyczy znajdzie coś dla siebie. Marka produkuje tradycyjne tabliczki w czterech wydaniach – czekolada mleczna, czarna, biała i czekolada z wysoką zawartością miazgi kakaowej. Wychodzi również naprzeciw cukrzykom i osobom dbającym o linię – manufaktura wytwarza czekoladę bez dodatku cukru, czekolady proteinowe oraz czekoladę BIO! Oprócz zwykłych tabliczek, skusić może także czekolada łamana, sprzedawana w oryginalnych opakowaniach, idealnych na prezent. chocolu posiada również linię premium Miiau i RUBY oraz doceniane przez cukierników ręcznie robione praliny.

Różnorodność i wysoka jakość składników połączone z pasją, zaangażowaniem i cierpliwością to najlepszy przepis na wyjątkową czekoladę, którą doceni każdy! Manufaktura czekolady chocolu to kwintesencja niepowtarzalnego smaku i gwarancja niezapomnianych doznań wizualnych.